Rozjizdim startup v USA. Mam zalozit firmu v Delaware

Kdyz rozjizdite startup v USA tak vam hodne lidi rekne, ze musite urcite zalozit firmu v Delaware (C Corp).

Hlavnim argumentem je, ze to je jediny typ firmy vhodny pro venture kapitalisty. Bez Delawarske C Corp bude obtizne kapital od investoru ziskat. Kazdy pravnik a investor chce pracovat jen s C Corp s Delaware, apod.

Muj pohled (a myslim, ze hlavne je to common sense) je, ze firma ma byt zalozena tam, kde bydli, ziji a pracuji jeji zakladatele.

Kdyz pracujete, zijete a bydlite v cesku tak zalozte firmu v Cesku. Kdyz bydlite, zijete a pracujete v Kalifornii tak v Kalifornii.

Ten rozdil je v tom, ze vzdy budete muset nejakym zpusobem legalizovat podnikani v miste kde doopravdy podnikate. Kdyz bydlitemimo stat Delaware tak jen pridate navic dalsi vrstvu byrokracie s Delawarskou firmou. Misto toho abyste delali papirovani v jednom state tak ho budete delat ve dvou.

Delawarska firma se bude muset v Kalifornii registrovat jako tzv. “foreign company”. A stejne to plati pro jakykoliv jiny stat ve kterem se rozhodnete mit dalsi pobocky. V kazdem z nich vam pribude foreign registrace navic. Je to jako byste misto jedne firmy meli dve nebo vice.

Moje zasada je snazit se vsechno mit co nejjednodussi jak to nejdele jde. Dobrovolne si nepridelavat zadnou praci navic. Obzvlast tu byrokratickou. I kdyz se da rict, ze to zabere jen par minut nebo par hodin. A ze to vlastne vubec neni zadny problem. Jen se dela trosku vice papirovani. Tohle je nebezpecny pristup. Ono se to strasne scita. Cim mene delate papirovani a neproduktivnich veci tim lepe. Cim mene toho musite hlidat (ruzne deadlines, poplatky, apod.) tim mene rizika na prusery!

Kalifornie neni zrovna moc business friendly stat, ale presto kdybych zacinal (treba v Silicon Valley s tim, ze chci raisovat kapital) tak bych zadnou Delawarskou firmu nedelal. Ta komplexnost se da vzdy pridat pozdeji. A verte, ze kdyz delate neco zajimaveho, roste to a jste uspesni tak zadny venture kapitalista nerekne, ze do vas nebude investovat jen kvuli tomu, ze nemate firmu z Delaware. To bude skutecne ta nejmensi prekazka.

Spread the love

7 thoughts on “Rozjizdim startup v USA. Mam zalozit firmu v Delaware

  1. Souhlasí­m, je důležité udržet papí­rování­ na minimu. Snad s jedinou výjimkou. Mně se vyplatilo založit firmu v Nevadě, přestože jsem měl kancelář v Kalifornii. Stěhování­ firmy za lepší­mi podmí­nkami z CA do NV pak bylo podstatně jednodušší­ a ušetřilo mi to dost papí­rování­.

    1. Jeste to teda upresnim pro koho jsem to psal.. tebe bych do kategorie startupu neradil.. spise te beru jako ceskou firmu co expandovala do USA a uz mela obraty/zisky.. v takovem pripade je idealni hned od zacatku premyslet nad danovymi otazkami a jak vyuzit Nevadu.

  2. Co nejmene papirovani, zbytecnych schuzek a telefonovani a jakekoli byrokracie. Spravna zasada, ktere se drzim. Klicova zasada pro zí­vot i podnikani. Vsechno pokud mozno vyresit hned, neodkladat to do budoucna. Tim vice casu zbude cloveku na podstatne veci, prikladne na cestovani po svete.

  3. John má pravdu, hodně lidí­ má naučeno dělat věci “pořádně” už od dob, kdy jsme chodili do školy. Jakékoliv zkratky nebo zjednodušování­ bylo bráno jako něco špatného nebo podvod. Školství­ nás vychovalo pracovat neefektivně a být za to chváleni. Asi jeden z možných důvodů, proč bohatnou spí­še žáci s průměrnými známkami…

  4. Tak je to hodně o té jednoduchosti Delaware má průhledný a jednoduchý zákony se kterými se investoři znají­, v podstatě většina jejich portfolií­ jsou zřejmě Delaware. Takže v US to chápu, už mi to tolik nedává smysl mimo USA. Přesně jak pí­šeš, když se bydlí­ v ČR založit to v ČR. Není­ čas ztrácet čas.

    Jediné co je možný brát jako argument pro ČR se založení­m v zahraničí­ je prestiž. Jedna z hlavní­ch úloh startupů je hiring a zakládání­ kultury. Tohle to umí­ značně podpořit.

  5. Co ti co uz tu chybu udelali a zalozili firmu v NV i kdyz bydli v CA? Jak tezky je prehodit tu firmu kompletne z NV do CA ? Bude uz v CA ta firma puvodem v NV porad brana jako “foreign”?

    1. No tak jak pise Clayton vyse ono to nemusi byt zas tak chyba kdyz jednou firma bude vydelavat zisk.. pak to muze znamenat dost velkou usporu na danich mi thlavni sidlo v NV.. takze to je dalsi pohled na vec. Ono se to neda rict zas tak jednoduse.. je rozdil mezi startupem co zisk nevydelava a rozjidite ho v CA nebo kdyz se dela nejake normalni podnikani s cilem zisku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *