Jak jsem zacinal s IncParadise v USA

Kdyz jsem zacinal podnikat v USA s mym webem na zakladani firem IncParadise, tak to byl uplne nejvice low-cost startup co si dovedete predstavit.

incparad

V jedne fazi to dokonce bezelo na free hostingu. Protoze jsem tomu zas tak neveril tak jsem nechtel moc utracet za naklady. Pracoval jsem z domu. Nemel jsem kancelar ani zamestnance. Vetsina mych prijmu bylo z neceho jineho, takze jsem ani nechtel aby mi volali lide na telefon a rusili me pri me jine praci. Uplne v prvni fazi jsem na web nedal ani ten telefon. Kdyz mel klient otazku tak musel poslat email.

Z tohoto businessu se stal jeden z nejvetsich zakladatelu firem v Nevade. V dobe kdy jsem to pravidelne sledoval tak jsme vzdy byli v top 5 (jeden mesic jsme se dostali i na druhe misto). Dnes zakladame firmy ve vsech 50 statech USA. Mesicne vyridime nekolik tisic objednavek. Vetsinu tvori tzn. Annual reports (report, ktery posilate na Secretary of State a rikate kdo je aktualnim reditelem a jednatelem firmy). Nabizime sluzbu Registered agent v kazdem state USA. A objednavek na zalozeni nove firmy je nekolik set kazdy mesic.

V ramci budovani teto firmy jsem zazil nekolik velkych zlomu, ktere vyrazne ovlivnili jak to cele narostlo.

1. Poprve kdyz jsem dal telefon na web a zakaznici si mohli overit, ze doopravdy existujeme. Telefon jsem nezvedal sam, protoze jsem neumel poradne anglicky. Mel jsem kamaradku co do USA emigrovala pred vice nez 10 lety. Nabidl jsem ji provizi z kazde objendavky. Byla vyrecna a i kdyz nemela zadne zkusenosti tak dokazala vetsinu zakazniku aspon uspkojit, ze jsme nejaka existujici firma kam se da dovolat. Mel jsem to vyreseno pres toll free 800 cislo, ktere jsem smeroval na mobil kamaradky, ktera tehdy zila v Los Angeles. Nebylo to dokonale, ale v podstate to odstartovalo tento business. Bez telefonu to proste v USA neslo a nejde (i kdyz to byl v podstate 100% online business a jinak neslo ani objednavku podat).

2. Kdyz jsem otevrel kancelar.Mel jsem obrovsky strach z toho uvlict si na sebe naklady s kancelari. Vahal jsem. Nechtel jsem. Ale s kancelari se mi otevreli nove moznosti. Mohl jsem konecne nabidnout tzv. mail forwarding, kteri nekteri klienti chteli. To jsem tak nechtel delat, ze si to nedovede predstavit. A stalo se z toho asi nejprofitabilnejsi sluzba ve firme. Prosim cely pribeh jsem popsal uz kdysi tady. Prectete si to.A to ze jsem mel kancelar mi umoznilo konecne najmout normalni zamestnance.

3. Najmuti normalniho full time zamestnance.Znovu jsem nechtel. Mel jsem obavu, ze budu mit zbytecne naklady. Mel jsem strach, ze nemam dostatek prace. Ze budu platit zamestnance zbytecne a o to mene vydelam. Jenze ono to tak vubec nebylo. Presne naopak. Kazdy z tech kroku ktereho jsem se bal me velmi posunuli kupredu.

Kdyz jsem dal telefon na web tak jsem mozna mel obrat 5 tisic USD mesicne. To vyskocilo okamzite o 30% jen tim, ze lidi meli nekoho s kym se muzou pobavit. Behem par mesicu jsem se dostal nad 10 tisic USD mesicne.

Kdyz jsem oteviral kancelar tak byl mesicni obrat kolem 12 tisic. Hruby zisk mohl byt tak 2-3 tisice. Behem par mesicu muj obrat vyskocil na 30 tisic USD mesicne. A cely dalsi rok jsem se dival, ze kazdy mesic to roste min or 10-20% az jsme narostli na 100-200 tisic obratu USD mesicne.

Treba ta zamestnankyne dokazala neco co bych nikdy nedokazal. Moje customer service skills nejsou uplne idealni. Nechapal jsem neco cemu v USA rikaji “chit chat”. Tzn. zavolate na telefon firme, ktera zaklada firmy a misto baveni se o businessu si vykladate o tom jak je v Las Vegas horko a ten zakaznik vam rika jak v Seattle zase zrovna prsi. Pak se bavite o tom co bylo v televizi nebo jen tak laskujete. Moje prvni zamestnankyne byla obrovska zenska (jak vysoka tak i objemnejsi), ale mela krasne prijemny hlas.

Kdyz volal nejaky chlap tak si s ni hrozne rad povidal. Zakaznici volali kazdy mesic jen tak. Nejdrive me to nesmirne sralo, ze za moje penize si takto vyklada po telefonu v pracovni dobe o blbostech. Ale pak jsem videl, ze kazdy mesic me tak roste obrat a kdyz nahodou zvednu telefon tak se ti lidi ani nechteji se mnou bavit a potrebuji mluvit s ni. I kdyz s ni stejne nemeli co probirat, protoze nakonec stejne udelali objednavku online.

Takze jsem zacal koukat ciste jen na ucetni reporty (muj oblibeny Profit & Loss) a kazdy mesic byl nadsenejsi a nadsenejsi. Tato moje provni zamestnankyne nemela zadne znalosti se zakladani firem. V podstate jsem ji to ucil sam (a ja sam jsem taky moc znalosti nemel). Ale vzdy jsme nejak vymysleli co muzeme rikat a co ne. Mela dobre komunikativni schopnosti. A proste nam to fungovalo. Nebyla odbornice. Nestala me moc penez. Sedeli jsme spolu v kancelari. Tak nejak jsem si ji vychoval z odborneho hlediska jak chci firmu prezentovat. Ale pro zakazniky byla tou prijemnou tvari nasi firmy po telefonu. Stavalo se velmi casto, ze ji posilali darky nebo kytky.

A nakonec jsme drtili konkurenci, ktera delala to stejne jako my desitky let se spoustou zkusenosti.

Ta pointa je jeste v necem jinem. Firmy z CR, ktere chteji zacit podnikat v USA casto ocekavaji, ze najednou nejakeho zazracneho cloveka co jim treba bude delat obchodnika. A pak kdyz nevidi okamzite vysledky tak jsou zklamani. Ale naopak vubec nechapou, ze musi ten business nejak zacit postupne budovat. Najit nejakeho normalniho zamestnance za normalni penize. Nemusite mit hned obchodnika nebo manazera, kteremu platite 100 tisic USD rocne. Proste si vemte priklad z toho jak jsem to delal ja. Krok za krokem. Neocekavat okamzite zazraky. Dulezity je ten konecny cil jakou firmu vybudujete.

Spread the love

19 thoughts on “Jak jsem zacinal s IncParadise v USA

  1. Vyborny clanek. Tento zpusob je idealni pro zacatecniky bez penez, kteri se toho boji (muj
    pripad). Libi se mi, ze k tomu neni treba skoro nic, zadne zavratne
    investice. Stacilo se do toho pustit a vydrzet na tom delat i kdyz na vysledky si clovek musi pockat.

  2. Moc dobře napsaný! Je z toho ale také vidět, že nic nejde hned, všechno chví­li trvá a jak jsi už psal, za tři měsí­ce tady nikdo firmu nevybuduje, to sem jede opravdu jen na dovolenou (tedy samozřejmě výjimky existují­, ale to je spí­š o velkém štěstí­).

  3. Čau Johne! Z tvých poslední­ch pří­spěvků lze vypozorovat jakýsi náznak “mí­rného vykolejení­” z české mentality myslí­cí­ “poamericku”. Tzn. založí­me Inc, narajsujem kopec prachů, vyšéfujem nějaké americké chudáky co nám vydělají­ miliardu dolarů a sami budeme mí­t Headquarters v Praze a každý večer bude řádná pitka. Můžeš trochu přiblí­žit co tě v poslední­ době tak nakrklo? Dí­k 🙂

    1. No tak obraci se na me dost lidi co tady chteji podnikat… ale vidim, ze ty predstavy se diametralne lisi. Takze to chci jen trosku vysvetlit jak jsem to delal ja a co mi fungovalo

      1. mno a to by mě třebas zají­malo (jestli to tedy můžeš zveřejnit) – kolik lidí­ se na tebe obrátilo, s kolika lidmi sis plácl a třebas nějak podpořil a z kolika máš opravdu dobrý pocit a jejich služby můžeš doporučit? (m.dot už si zmiňoval;)

  4. no ma by zaujimalo, ze zo zaciatku si sa dostal to top 5 a bol si aj v top 2. Bola vtedy tak slaba konkurencia vo vyhladavani cez google ci yahoo na zakladanie firiem online? Ono je to podla mna skor o tom, ze treba najst medzeru na trhu.

    1. Ono byla spousta konkurence uz velmi zavedene. Ale jednak byli drazsi a snazili se lidem strasne vsechno vnucovat.. ja jsem rozdelil vse na jednotlive dily a nic jsem lidem nenutil.. at si objednaji jen to co ciste potrebuji. A takto jsme zavedli i ten support po telefonu. Ostatni tvrde prodavali pres telefon. My jsme byli v pohode a rikali lidem at objednaji jen co nutne potrebuji, protoze kdyz budou neco chtit dalsiho tak to muzou priobjednat pozdeji.

      1. Tak nám to taky funguje. Čí­m méně obchoduji, tí­m ví­ce prodávám… Dokonce i často posí­láme zákazní­ky za konkurencí­ 😀

  5. Nádherný. S těmi obavami jsi ale měl pravdu, i když jsi byl možná mladší­ a méně zkušený, takové obavy drží­ člověka nohama na zemi a uchrání­ před zbytečnými katastrofami. Na druhou stranu je potřeba rozlišit kdy jsou obavy na mí­stě a kdy je potřeba pohnout se dopředu. A naví­c, z toho co neuděláme žádné zkušenosti do budoucna nezí­skáme nebo zí­skáme ale později než bychom chtěli.

  6. Moc pekny clanek. To je presne duvod proc tento blog ctu. Zadne tajnosti, zadne vymlouvani, zadne velke know-how. Proste rict a inspirovat. Dekuji Johne

  7. Uchazel jsem se kolikrat na pozici obchodniho zastupce a nikdy me neprijmuli, protoze mi neveri, ze bych toho mozna dokazal vice nez nejaky ukecany chlapek v saku.. ktery uz nekde takovou pozici vykonaval.

  8. Velmi dobry pribeh. Pripomenul mi, ako ma raz davno uspesnejsi znamy so skusenostami v reklame odradzal, ze na firmu treba mat kapital aspon 200-300 tis. A firma, co nema logo tak za 100 tis. nema sancu. Dnes sa na tom mozme smiat, ale napriek tomu, ze taky nazor sa mi vtedy priecil, dost to zneistilo…

    Naopak, John robi perfektnu vec.. Ukazuje vsetkym ako nieco rozbehnut bez loga za 100 tisic :).

  9. Není­ umění­ začí­t podnikat s fůrou peněz nebo kapitálem za zády, ale vymyslet to tak, aby to od začátku vydělávalo a mohlo se růst za vydělané pení­ze bez dluhů. Tenhle tvůj článek je dobrým pří­kladem toho, že to skutečně jde. Já mám naopak pocit, že cizí­ pení­ze nebo nějaká investice od firem ze SV je často doslova zabijákem motivace (proč bych se snažil něco vymyslet, když na to mám prachy a nějak to nakonec dopadne …). Samozřejmě to nejde třeba ve všech oborech, ale určitě v každém oboru existuje nějaká malá nika nebo prostor, kde to takto dělat lze a stačí­ jen chtí­t a zkusit to.

  10. uplne neskutocna success story!

    btw uz mas vymyslene co budes robit s tymi nasetrenymi desiatkami/stovkami milionov dolarov na dochodku? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *