Moje shrnuti akce ipo48

Jsou ctyri rano. Sedim na hotelovem pokoji a premyslim jestli ma cenu jit spat. Vyuzivam cas a pisu tento clanek. Z party po skonceni ipo48 v Hub Prague jsem odchazel kolem treti rano. Porad tam dost lidi zustalo. Vsechny asi jeste nejak hnala nacerpana energie z akce ipo48, ktera se skutecne povedla. Me se taky moc nechtelo spat. Myslim, ze jsem porad jeste na case z Los Angeles. Na hodinkach vidim, ze v L.A. je 7 vecer, takze komu by se chtelo jit spat tak brzy, ze?:-)

Rano odletam zpet do USA. Vypada to, ze bych mel jet na letiste v 8 rano. Zhruba tri hodiny na spanek. A nevim jestli to stoji za to zkouset spat. Podobne se asi citili ucastnici ipo48, kteri behem akce take tomu spanku moc nedali. Ten vikend byl skutecne narocny. Mam pocit, ze ubehl aspon cely tyden a ne jen par dnu.

Jestli jste to moc nesledovali, tak jsem byl na ipo48 jeden ze soudcu. Rozhodnout o vitezi bylo velmi tezke. Snazil jsem se co nejlepe poznat lidi v kazdem teamu, ale porad se mi zdalo, ze neni dostatek casu. Verim totiz mnohem vice na lidi nez na napady. Kdybych totiz sel prezentovat Shipito na podobne akci, tak by me brzy nekdo rekl, ze to nema cenu delat, protoze stejne sluzby jiz existuji. Podobny nazor o nutnosti originality se take nekolikrat ozval. Podle me jen zalezi jen na tech lidech, jestli dokazi neco udelat lepe nez ta konkurence. Shipito originalni vubec nebylo. Ale dnes je to take jinak. Uz ten business je o spouste know-how, funkci a detailech, ktere konkurence nema. Vedel jsem, ze to tak budu delat na zacatku? Ne vubec. Zacal jsem jednoduse a pak jsme vylepsovali. Jak rychle to jen slo.

Na afterparty v Hub Prague za mnou prislo nekolik zahranicnich mentoru s dotazem jestli bych do nektereho ze startupu investoval. Rikal jsem, ze klidne. Startupy, ktere se umistili v topu se mi fakt libily. A nejenom me. Nekolik mentoru ze zahranici me reklo co se jim libilo a do ceho by radi investovali. Dokonce ruzne projekty, ktere vubec nebyly na prvnich mistech. Takze startupy mam pro vas zpravu. Jestlize jste byli v nejakem teamu tak velmi doporucuji updatovat na platforme ipo48.org jak se vasemu startupu dari. Ti mentori to sleduji a kdyz napisete nejake updaty tak si drzite otevrene dvere, kdyz se rozhodnete tu investici vyuzit v budoucnu. Nemusite psat business plany. Nemusite chodit na schuzky. Nemusite uz nic prodavat a presvedcovat. To nejtezsi jste uz udelali. A to ze vas nekdo zna takto osobne je nejlepsi. Mate otevrene dvere. Za 14 dnu napiste jak jste pokrocili. Napiste kdyz se podari spustit hotovou verzi. Pochlubte se s prodeji (to je nejdulezitejsi).

Mentori vam take muzou pomoci s expanzi. Dozvedel jsem se jaky projekt by ktery mentor chtel pomoci prodat, protoze taky maji svoje kontakty a expertizu. Jen doufam, ze si to zucastneni uvedomi jak jim takova akce otevira moznosti. Budujte si ty vztahy. Tim vikendem ipo48 by to nemelo skoncit. Makejte na svych projektech a piste updaty. Skutecne ta akce na vetsinu lidi velni dobre zapusobila. Jak na startupy tak na mentory. Neztratte to momentum. Ta energie tam je.

Napisu vam jaci byli moji favoriti. Jestli vam pripada muj vyber iracionalni tak mozna mate pravdu. V nekterych teamech na me zapusobili lidi. Nejde to hodnotit jen ciste projekt. Ja fakt na lidi verim vice nez na cokoliv jineho. Takze nekde jsem trval na tom, ze at se startup snazi prodavat svou sluzbu. Casto v pripade kdyz jsem nevedel jestli to fakt bude uspesne nebo ne. Kdyby startup dokazal najit zakazniky tak je to pro me neco jako dukaz. Kdyz dokazete prodavat a vydelavat penize tak vam muze kazdy rikat co chce a proste to je uspech. Ono totiz na vse se vzdy najde spousta kritiku a nazoru. U mych podnikani je to stejne. Ale uspech mluvi sam za sebe. Takze proto tolikrat zduraznuji, ze je nejlepsi zkusit prodat co umite. Kdyzy se najdou zakaznici, kteri jsou ochotni platit tak mate vyhrano. Tohle je taky zprava pro startupy. I kdyz jste nevyhrali nejake umisteni v ipo48 tak nam dokazte, ze jsme my (soudci) udelali chybu. Dokoncete projekt. Zacnete prodavat. A pak mi napiste. Ja to rad zverejnim. Je to velmi sladky pocit, kdyz vam nekdo neveril a pak mu dokazete, ze jste dobri i pres ruzne pochybnosti. Ja jsem to takto dokazal uz spouste lidem co pochybovali o mych napadech. A je to fakt uspokojive. Takze ja to ted preji vam. Ukazte mi, ze jsem jako soudce vybral spatne a prosadte vas projekt, aby byl skutecne uspesny.

Takze ja jsem hlasoval takto (v tomto poradi):
1. GPS social game – to me proste nadchlo. Je to risk. Ale verim, ze se to stane popularni (kdyz se to fakt dotahne do konce). Libila se mi energie teamu. Dobry napad. Prezentace nebyla spatna, ale mohla to trosicku jasnejsi na vysvetleni. Fakt jsem presvedcen ze to ma velky potencial. Jeden z mentoru ma udajne vyborne kontakty, ktere by mohli pomoci s rozjezdem a propagaci. Makejte na tom!
2. Rally Tracker – vyborna prezentace a velmi zajimavy produkt pro fanousky rally. Taky doufam, ze se to dotahne do konce.
3. Drinquest – Zabavna aplikace, ale nevim jestli se z toho nekdo stane milionarem. Ale prezentace byla tak vtipna, ze se tomu dalo tezko odolat.

Libil se mi i ChilliCurrent kvuli take vybornemu teamu, ktery dokazal zorganizovat akci, vydelat na ni penize a jeste udelat vybornou prezentaci vse za ten vikend. Libila se mi ta akcnost. O to ve startupu casto jde. Misto vahani se rovnou pustit do toho co nabizim. ChilliCurrent je o organizovani ruznych akci pro lidi co se nudi. Takze rovnou jednu akci zorganizovali. To je fakt dobry pristup. Myslim, ze vice soudcu bralo ChiliCurrent na podobne urovni jako Drinquest. Nebo spise jako i projekt, ktery ma sirsi zaber. Ale mohli jsme hlasovat jen pro prvni tri takze jsem vybral ty uvedene vyse.

Hodne se mezi soudci mluvilo jeste o Relbit, ktery me take hodne zaujal. Problem je, ze nikdo ze soudcu neni technicky clovek. Ja vubec ne. Netusim jestli Relbit bude fungovat “as advertised”. Ja jsem cekal na test, ktery se del v nedeli ve 3 rano. To bylo pro me klicove. Honza Brasna vyzval Tomase Srnku at nainstaluje Magent0. To se v tech rannich hodinach hned nepodarilo. Tomas dnes napsal na Twitteru, ze uz vse bezi. Sakra, kdyby to bezelo o den drive tak budu tlacit at Relbit vyhraje.

Ale o Relbitu se jeste mluvilo na afterparty, kde me par lidi reklo, ze by do neho radi investovali. Duvod? Veri v obrovsky potencial na velky exit. Mnohem vetsi nez u jinych projektu. Kdyz Relbit najde par klientu a ukaze v praxi, ze funguje tak se nemusi bat.

Meeting Easily – libilo. Prakticke jak si nahravat schuzky. Kazdemu se to zdalo jako super prakticke.

Taeksi – tohle fakt rozjedte. Software pro taxikare a zakazniky bezici pres smart telefony. V malych mestech by to snad melo jit prosadit.

Ostatni startupy, ktere jsem nezminil. Nevahejte a pokracujte. Presvedcte vsechny, ze to dokazete dotahnout do konce (fungujiciho obchodniho modelu).

Spread the love

9 thoughts on “Moje shrnuti akce ipo48

  1. Relbit&Magento: Cely problem bol v tom, ze instalacia toho softu zaberie 32-35 sekund a my sme mali timeout na 30 sekund. Takze problem bol v uplnej kravine.

  2. @tomassrnka ProblíƒÂ©m Relbit jako start up podniku.
    No podle mí„› je spíƒÂ­í…¡ problíƒÂ©m, í…¾e cloud je íƒÂºplní„› to nejdra텾텡íƒÂ­ ze ví…¡eho, protoí…¾e aby víƒÂ¡m zíƒÂ¡kazníƒÂ­k v턛텙il, í…¾e nepí…™íƒÂ­jde o data, tak musíƒÂ­te bíƒÂ½t obrovskíƒÂ¡ zníƒÂ¡míƒÂ¡ firma, nebo mu díƒÂ¡t miliíƒÂ³novíƒÂ© zíƒÂ¡ruky.

  3. @Momo @tomassrnka Po zkuí…¡enostech s Timehosting, kteríƒÂ½ se v podstatí„› pokouí…¡el o ní„›co podobníƒÂ©ho, jsem na podobníƒÂ© nabíƒÂ­dky docela alergickíƒÂ½. A vy jste mí„› svou prezentacíƒÂ­ (na IPO48 ani na webu) nepí…™esví„›d턍ili, í…¾e jste v n턛턍em lepí…¡íƒÂ­ a spolehliví„›jí…¡íƒÂ­.

    Promií…ˆ, ale nic bych si k víƒÂ¡m nedal.

  4. @tomassrnka Krom toho, byl bych ríƒÂ¡d, aby mi ní„›kdo odpoví„›dí„›l, pro턍 je cloud dobríƒÂ½ pro provozovíƒÂ¡níƒÂ­ aplikacíƒÂ­ (nikoliv uklíƒÂ¡díƒÂ¡níƒÂ­ dat, tady jsou pí…™íƒÂ­nosy jasníƒÂ©), píƒÂ¡r scíƒÂ©níƒÂ¡í…™í…¯

    * jsem malíƒÂ½ víƒÂ½vojíƒÂ¡í…™ – nejlevní„›jí…¡íƒÂ­ a nejlepí…¡íƒÂ­ je VPS
    * jsem malíƒÂ¡ firma – nejlevní„›jí…¡íƒÂ­ a nejlepí…¡íƒÂ­ je hoooodní„› víƒÂ½konníƒÂ½ server
    * jsem velkíƒÂ¡ firma – tady uí…¾ je íƒÂºvaha, zda-li sv턛텙íƒÂ­m ní„›komu sví…¯j core business, ní„›jakíƒÂ©mu dodavateli.

    Podle mí„› cloud míƒÂ¡ i spoustu nevíƒÂ½hod, o kteríƒÂ½ch nikdo nemluvíƒÂ­, tak napí…™íƒÂ­klad – co jsem jíƒÂ¡ osobní„› zkouí…¡el, tak je relativní„› t턛텾kíƒÂ© pro ní„›j dí„›lat aplikace (rozhodní„› t턛텾텡íƒÂ­ neí…¾ s normíƒÂ¡lníƒÂ­mi servery), u spousty firem je ten cloud i o dost níƒÂ¡kladní„›jí…¡íƒÂ­ neí…¾ klasickíƒÂ½ HW. Tak pro턍 bych se ksakru u턍il ní„›co, co mi zabere 턍as, bude mí„› stíƒÂ¡t peníƒÂ­ze a víƒÂ½sledek z toho bude nejistíƒÂ½.

    Jinak nic o tom, í…¾e sluí…¾by jako Dropbox, Sugarsync 턍i Google Docs co uklíƒÂ¡dajíƒÂ­ do Cloudu jsou pí…™íƒÂ­nosníƒÂ©. Jenomí…¾e to stejní„› kaí…¾díƒÂ½ pouí…¾íƒÂ­víƒÂ¡ sví…¯j vlastníƒÂ­ Cloud, nikdo ho neoutsourcuje. Pochybuji, í…¾e Google si za턍ne outsourcovat sví…¯j Cloud. Kaí…¾díƒÂ½ jenom chce, aby ten druhíƒÂ½ dal data do jeho cloudu 🙂

  5. @markoniuss@tomassrnka
    Je vidí„›t, í…¾e ví…¯bec nechíƒÂ¡peí…¡. co Relbit vlastní„› je. Je to normíƒÂ¡lníƒÂ­ cluster se shared storage, kde si m텯텾eí…¡ udí„›lat relativní„› libovolníƒÂ½ po턍et nodí…¯. Cloud to nazvali asi proto, í…¾e cloud je buzzword. S opravdovíƒÂ½m cloud í…™eí…¡eníƒÂ­m (napí…™. Google AppEngine) to nemíƒÂ¡ moc spole턍níƒÂ©ho. SoudíƒÂ­m tak z technickíƒÂ½ch informacíƒÂ­, kteríƒÂ© byly k dispozici, ale uí…¾ je ze stríƒÂ¡nek ipo48 asi smazali, protoí…¾e uí…¾ je nemohu najíƒÂ­t. Udí„›lat pravíƒÂ½ cloud bez íƒÂºprav v aplikaci totií…¾ snad ani poí…™íƒÂ¡dní„› nejde.

    S jejich í…™eí…¡eníƒÂ­m moí…¾níƒÂ¡ dosíƒÂ¡hnou ní„›co jako High Availibility, ale o í…¡kíƒÂ¡lovatelnosti míƒÂ¡m pochyby. Jak je í…¡kíƒÂ¡lovatelníƒÂ½ pouí…¾itíƒÂ½ shared storage? Jak se chovíƒÂ¡ pri zíƒÂ¡t턛텾i? Jak í…™eí…¡íƒÂ­ í…¡kíƒÂ¡lovíƒÂ¡níƒÂ­ databíƒÂ¡ze? Jak obnovu z havíƒÂ¡rie? Ono to tíƒÂ©ma neníƒÂ­ zase takovíƒÂ¡ sranda a zíƒÂ¡kazníƒÂ­kovi sice m텯텾ou nabulíƒÂ­kovat “te턏 víƒÂ¡m to jede v cloudu”, ale otíƒÂ¡zka neníƒÂ­ jestli “níƒÂ¡m to jede”, ale spíƒÂ­í…¡ “jak”.

    Kaí…¾dopíƒÂ¡dní„› je í…¡koda, í…¾e jsem na ipo48 nebyl, bylo by to jistí„› na zajíƒÂ­mavou diskusi.

  6. @OndrejCermak @markoniuss @tomassrnka To je príƒÂ¡ví„› ono. U Relbitu poí…™íƒÂ¡dní„› nikdo nevíƒÂ­, co to vlastní„› je (a bude). ZatíƒÂ­m se nebyli schopníƒÂ­ prodat.

    Ale kdyí…¾ si vezmete, co je to za business sektor, tak souhlasíƒÂ­m s Johnem, a ví…¯bec se nedivíƒÂ­m investorí…¯m, í…¾e majíƒÂ­ zíƒÂ¡jem. Ten potenciíƒÂ¡l je obrovskíƒÂ½ a pokud nebudou íƒÂºplní„› hloupíƒÂ­ a nabíƒÂ­dnou zíƒÂ¡kazníƒÂ­kí…¯m taky ní„›jakíƒÂ© Enterprise í…™eí…¡eníƒÂ­ (pro firemníƒÂ­ lidi co nechtí„›jíƒÂ­ starosti) tak to dopadne tak, í…¾e u nich nakonec svoje aplikace budeme hostovat ví…¡ichni…

  7. @Cappy @OndrejCermak @markoniuss @tomassrnka PotenciíƒÂ¡l velkíƒÂ½ neníƒÂ­, tenhle segment je zatracení„› naí…¡lapaníƒÂ½. Pokud stíƒÂ¡le platíƒÂ­, í…¾e si Relbit kupuje vlastníƒÂ­ hardware, tak jeho trh je omezeníƒÂ½ prakticky jen na í„ÂŒR + SR, moí…¾níƒÂ¡ kus Evropy. Nedovedu si pí…™edstavit, í…¾e by í…¡lo dosíƒÂ¡hnout mení…¡íƒÂ­ch cen neí…¾ míƒÂ¡ Amazon a míƒÂ­t ví…¡ude lidi co se starajíƒÂ­ o hardware a zajií…¡í…Â¥ujíƒÂ­ bí„›h. Investoí…™i mí„›li míƒÂ­t zíƒÂ¡jem pí…™ed 3 lety, kdy cloud se usazoval, to potenciíƒÂ¡l byl. NyníƒÂ­ kdy to majíƒÂ­ v rukou velkíƒÂ© firmy, tak prostor uí…¾ moc velkíƒÂ½ neníƒÂ­. JíƒÂ¡ osobní„› vidíƒÂ­m moí…¾nost prosadit se jako PaaS, za cenu specializace a zjednoduí…¡eníƒÂ­.

    Mimochodem ví…¡imli jste si, í…¾e vlastní„› jen Relbit a MeetingEasily í…™eí…¡ili problíƒÂ©my firem? Ví…¡e ostatníƒÂ­ sm턛텙ovalo na koncovíƒÂ©ho zíƒÂ¡kazníƒÂ­ka.

  8. zajíƒÂ­mavíƒÂ©, jsem zví„›dav, kteríƒÂ½ tíƒÂ½m to kam dotíƒÂ¡hne. zmií…ˆovaníƒÂ½ networking asi bude jedníƒÂ­m z klíƒÂ­í„í…¯. jinak zajíƒÂ­mavíƒÂ¡ níƒÂ¡hoda je, í…¾e v HelsinkíƒÂ¡ch pí…™ed píƒÂ¡r tíƒÂ½dny na Garage48 byl taky tíƒÂ½m s objedníƒÂ¡víƒÂ¡níƒÂ­m taxi jako zmií…ˆovaníƒÂ© Taeksi – s níƒÂ¡zvem nTaxi. hodní„› projektí…¯ se to턍ilo kolem smartphone a pouí…¾íƒÂ­víƒÂ¡níƒÂ­ GPS… a dalí…¡íƒÂ­ níƒÂ¡hoda, víƒÂ­tí„›zníƒÂ½ tíƒÂ½m Garage48 s níƒÂ¡zvem LapLab se zam턛텙uje taky na hobby zíƒÂ¡vodníƒÂ­ky v motorsportu. nezníƒÂ¡m detaily o projektech z IPO48, abych mohl íƒÂºplní„› srovníƒÂ¡vat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *